MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE PDF

MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE Strip: RO MARCENARO [MARKS & ENGELS] on *FREE* shipping on qualifying offers. MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE [Karl Marks Fridrih Engels] on Amazon. com. *FREE* shipping on qualifying offers. Manifest Komunističke Partije. 5 likes. Book. Manifest Komunističke Partije. Book. 5 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get .

Author: Brat Braktilar
Country: Saint Kitts and Nevis
Language: English (Spanish)
Genre: Art
Published (Last): 18 July 2005
Pages: 164
PDF File Size: 4.99 Mb
ePub File Size: 5.92 Mb
ISBN: 858-5-93394-538-2
Downloads: 86374
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tygogar

Samo se po sebi razume da ce ih dati ruski boljsevici, odnosno sovjetska vlada. Oruzani ustanak na Balkanu, ma i poceo pod vidom jedne komunisticke revolucije, imao bi za posledicu krah komunizma i radnicke klase i ponovno otvaranje krvavih nacionalistickih orgija na celome Balkanu.

Ona bi zelela da ruske metode i nacin rada sto pre nametne svima ostalim partijama.

EconPapers: Manifest Komunisticke partije (red. B. Buden)

Ono se postepeno prestaje interesovati za partijsku politiku, pa po tom i za partiju. U njemu je potpuno obezbedjena prevlast ruskih boljsevika. Komunisticka Internacionala ne moze se sloziti s tim da notorni oportunisti, kakvi su danas TuratiKauckiHilferdingHilkvitLongeMagdonaldModigliani i dr.

Sem toga postoje u mnogim velikim partijama Italije, Svedske, Norveske, Jugoslavije i dr.

Partije koje pripadaju Komunistickoj Internacionali moraju biti izgradjene na podlozi demokratskog centralizma. Svaka partija koja pripada Komunistickoj Internacionali duzna je voditi tvrdoglavu borbu protiv amsterdamske “Internacionale” zutih sindikalnih saveza.

Ne na putu novih ratova nego na putu politickog i privrednog saveza i sporazuma oni mogu traziti puta za resavanje spornih nacionalnih pitanja. Alexa Actionable Analytics for the Web. Dopadalo se to ili ne dopadalo moskovskim principima, zivot ce sam osuditi na neuspeh svaki pokusaj da se jednoj partiji iz Moskve nametne jedna politika za koju ona sama nije sazrela.

  AIRCRAFT CONCEPTUAL DESIGN RAYMER PDF

A u “Radnickim Novinama” izlazi clanak: U Nemackoj su vec postale od jedne cetiri komunisticke partije, u Engleskoj sest. Komunizam nije mogucan svuda i u svako doba.

Jeretici moraju biti priguseni i, ako protestuju, iskljuceni. Mi hocemo bratski savez u priznanju jednakosti a ne politicko tutorstvo. Na ovom su manifestu direktno saradjivali i usvojili ga sledeci drugovi i drugarice iz Beograda: Treca Internacionala se muci da ne prizna ovu istorijsku uslovljenost revolucije i proleterske vlasti.

Kapital (Marx)

Pred njima se u punoj javnosti i punoj slobodi reci raspravljaju sva pitanja i odlukom vecine clanova utvrdjuje se partijska politika u svakom pojedinom pitanju.

U slucaju potrebe Izvrsni Odbor organizuje u raznim komunisricke tehnicke i druge pomocne kancelarije, koje su potpuno njemu podvrgnute. Oni su duzni svuda da stvore paralelno ilegalni organizacioni aparatkoji ce u odlucnom momentu biti na pomoci partiji da bi izvrsila svoju duznost prema revoluciji.

Usled toga smatra II kongres Komunisticke Internacionale za nuzno da postavi sasvim tacne uslove za prijem novih partija a da se one partije koje su primljene u Komunisticku Internacionalu upozore na duznosti koje na njima leze. Learn more about Amazon Prime.

COMMUNIST MANIFESTO

U danasnjoj maniest zaostrenog gradjanskog rata samo ce tada komunisticka partija biti u stanju da odgovori svojoj duznosti, ako je organizovana na sto je moguce centralistickiji nacinako u njoj vlada gvozdena disciplina i ako je njena partijska centrala, nosena poverenjem clanova, snabdevena sa najpunijom moci, autoritetom i najsirim pravom.

Ali zato ova Internacionala mora biti ne organ svetskog proletarijata nego organ sovjetske vlade u Moskvi.

Umesto takvog odgovora drug Milkic postupa sasvim obrnuto. Da bi dakle potpuno obezbedio provodjenje svojih naredaba u pojedinim zemljama I.

The Communist Manifesto – Wikidata

Public domain Public domain false false. One moraju svima sredstvima pomagati novo ujedinjenje crvenih sindikata koji se prikljucuju Komunistickoj Internacionali. Komunisticki rad na selu dobija danas narocit znacaj. U novinama se sme dati da pisu samo “pouzdani” komunisti.

  DWEOMER CRAFT FAMILIARS PDF

Share komunidticke thoughts with other customers.

Politika oruzanog ustanka, protivu koje mi smatramo za duznost da otvoreno ustanemo, na Balkanu je do te mere apsurdna, da ce se ruski boljsevici uzasno prevariti ako pomisle da ona i u ustima ovdasnjih njihovih pristalica znaci sto vise do megalomaniju i politicki pajacluk. Sva partijska stampa mora biti pod upravom pouzdanih komunista, koji su pokazali svoju predanost stvari proletarijata. Od Marksa smo naucili da komunizam ne moze biti ni delo mudrosti ni delo proste sile vec delo privrednog razvica i svesne klasne borbe proletarijata.

Drugim organizacijama i partijama, koje su primljene u K. Pobeda proletarijata u naprednijim i razvijenijim zemljama znatno ce ubrzati i olaksati zavrsne borbe u zaostalim zemljama. Product details Paperback Publisher: Na slucaj uspeha oni bi se svom snagom okrenuli i protivu nove vlade. Februar Kantate Fraktur Schrift Benutzer: Uporedo sa ekonomskim razvitkom i porastom proletarijata poostrava se klasna borba.

Svaka partija koja hoce da pripada Komunistickoj Internacionali, ima nositi ime: Svaka organizacija koja hoce da se prikljuci Komunistickoj Internacionali mora redovno i planski sa svih manje ili vise odgovornih mesta radnickog pokreta partijskih organizacija, sindikata, parlamentarnih grupa, redakcija, kooperativa, opstinskih odbora udaljavati reformisticke elemente i zameniti ih pouzdanim komunistimane bojeci se pri tom sto ce, narocito u pocetku, na mesto “iskusnih” oportunista doci prosti radnici iz mase.